Als de Scandinavische keuken iets met de Hollandse keuken gemeen heeft, dan is het wel de grote variatie in recepten met de aardappelen. De Hasselback methode is zo’n typisch Scandinavische uitvinding om aardappelen heel lekker de bereiden.
Omdat je de aardappelen rauw in de oven roostert worden ze heel lekker knapperig.
Door te variëren met de kruiden die u toevoegt, zet u iedere keer weer andere aardappelen op tafel. Probeer het ook eens met wat blaadjes laurier of takjes rozemarijn en olijfolie.
Benodigdheden per persoon
- 100 gram vastkokende middelgrote aardappel, geschild
- 25 gram gesmolten boter of olie (vet van die dag)
- korianderpoeder
- komijnpoeder
- paprikapoeder
- kerriepoeder
- zout en peper
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd van de onderkanten over de breedte van de aardappelen een plakje zodat ze blijven staan en snijd ze dan om de 5 mm in tot bijna onderaan. Zet de aardappelen in een ovenschaal. Vermeng de boter met de specerijen, zout en peper. Smeer de boter in de inkepingen en over de aardappelen en bak ze in het midden van de oven in circa 50 minuten gaar en bruin.
Wel afdekken met folie of een deksel want je mag niet oververhitten
Tip:
U kunt dit gerecht zonder de specerijen ook als neutrale aardappelen bereiden.
Lekker met een groene salade en gebakken kipfilet.